Treinen

1 Inleiding
2 Baanontwerp
3 Aanpassing Roco 1600
4 Treinen
5 Links


Terug naar mijn home-pagina1 Inleiding

Na jaren actief geweest te zijn in de HCCM, is er een periode geweest waarin ik me maar marginaal met treintjes bezig hield.
Ik had jaren in dozen de HCCM-materialen staan. Als gevolg van de marktontwikelingen zijn de digitale fabriekssystemen niet alleen qua functionaliteit verrijkt, maar zijn ook door concurrentie de prijzen voor allerhande componenten aantrekkelijker geworden. Een groot deel van de HCCM-spullen heb ik verkocht.
Inmiddels heb ik een Intellibox aangeschaft, een paar treinen met een DCC-decoder:
Verder bezetmelders (Viessmann en LDT) en functiedecoders (Viessmann en LDT).
Ik heb een testbaantje gebouwd dat ik bestuur met Koploper.
Ook ben ik een 1600 van Roco aan het ombouwen.
De eerste schetsen voor de nieuwe baan zijn gemaakt en komen langzamerhand in het stadium van "eerste ontwerp". Ik ben van plan om op deze pagina de ontwikkelingen van mijn baan in woord en beeld te brengen.

Naar boven2 Baanontwerp

Het ontwerp staat hieronder.
Laag 0; dat is het grote kopstationstation. Dit station ligt op de hoogste laag. De bedoeling is, dat hier personentreinen aankomen en vertrekken..
Laag 1; dat is de algemene hoofdlus met het locdepot en een klein goederen-spoortje.
Laag 2; dat is het schaduwstation met de keerlus.

Laag 0 is het station-gedeelte.
We vetrekken vanaf het kopstation op niveau 0
Dat zijn vier sporen en ik wil dat op elk van die sporen een loc kan omlopen.
Het staion en de wisselstraat zijn zichtbaar tot ongeveer wissel 16/17/18. Dat weet ik nog precies, maar daar ergens verdwijnen de sporen uit beeld: misschien ook wel voor wissel 13 al, omdat die een grote hoek heeft.
Na wissel 18 daalt de baan om uiteindelijk bij blok 17/18 (punt A) een niveau lager te zijn. Daartussen zit een viersporig schaduwstation, waar treinen (tijdelijk) kunnen worden weggezet. Ik wil dat de trein vanaf elk perron zowel blok 17 als blok 18 kan bereiken. En omgekeerd: vanaf wel spoor (17 og 18) de trein ook aankomt: elk perron moet te bereiken zijn. Daar dienen dus de wissels 9 t/m 18 voor

Dan het niveau daaronder: laag 1 is de werkplaats.
Het onderste deel van de tekening ligt onder het kopstation en is dus onzichtbaar. Dat begint ongeveer bij de bocht aan de rechterkant en eindigt bij wissel 32.
De rest is zichtbaar.
Links, bij wissel 23/24/25 komt het spoor van boven van het station en sluit de boog van de werkplaats aan. Deze ovaal kan beide richtingen op worden bereden.
de opstelsporen van blok 30 t/m 33 en de werkplaats met blokken 34 en 35 kunnen vanaf de ovaal bereikt worden via wissel 39 en 40. In die ovaal liggen overloopwissels om van binnen naar buiten en omgekeerd te kunnen wisselen. Als tegen de klok in gereden wordt, kan via de wissels 26 t/m 30 (bij punt C) naar het schaduwstation worden gereden. Als met de klok meegereden wordt kan dat ook, maar dan via een extra spoor (bij punt B) en wissel 33. Dat spoor is ook bereikbaar vanaf de opstelsporen via wissel 41. Daarbinnen ligt dan ook de draaischijf voor de afhandeling van stoomtreinen.

Tot slot het niveau daar weer onder: laag 2
Dit niveau is helemaal onzichtbaar.
Bij binnenkomt via punt C zijn er achtereenvolgens diverse opstelsporen te vinden die uiteindelijk via blok 51/52 richting de keerlus gaan. Datzelfde geldt ook voor binnenkomst vanaf punt B. Ook daar komen de treinen uit op dezelfde keerlus. Daar zal het wel druk worden, maar dat geeft niet. Voor de keerlus ligt een dubbelkruiswissel om de treinen vanaf alle kanten via de keerlus met een vast richting ook weer alle kanten op te sturen. De bottle-neck in deze baan zijn de blokken 49 en 50.


Het Winrail-bestand is hier op te halen.

Laag 0Laag 1Laag 2Naar bovenOmbouw Roco 1600

Nadat ik de kap er voorzichtig had afgehaald, kwam het interieur van de loc bloot te liggen.
Het eerste dat ik gedaan heb, is een deel van het print verwijderen.Ik heb het stukje, waarmee de motor van spanning wordt voorzien laten zitten.


Je kunt rechts van het midden nog dat deel zien zitten van de printplaat, dat ik heb laten zitten.
Vervolgens zijn de condensator en de spoelen verwijderd van de resterende printplaat.Dat betekent, dat je ook de schakelaar in het dak, waarmee omgeschakeld kan worden van rail-voeding naar pantografen-voeding, verwijdert.Nadat al deze dingen verwijderd zijn, kan de decoder worden ingebouwd.


Goed te zien is, dat de stroom van de beide wielstellen komt.
Daarna heb ik een test uitgevoerd met de verlichting.
Ik wil namelijk niet alleen met de rijrichting wisselende verlichting, maar ook de mogelijkheid om alleen de rangeerlichten aan te schakelen.
Daartoe moeten de leds, die in de kap moeten worden ingrbouwd, volgens de volgende schakeling worden verbonden.Ik heb die combinatie op een stukje printplaat uitgeprobeerd en dat zie je in het volgende plaatje.Nu dat blijkt te werken, is de volgende stap: ledjes in de loc inbouwen en echt aansluiten.
Voor het inbouwen van de Ledjes heb ik eerst geprobeerd om de bestaande perspex lichtgeleiders opnieuw voor een deel te gebruiken.
Ik heb er een stukje afgzaagd en de ledjes erop geplakt. In de praktijk blijkt dat (te) weinig licht te geven.
Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar ledjes met een doorsnee van 2 mm.
Dat is namelijk het gat dat er in de kap zit op de plaats van de lichten.
Na enig zoekwerk heb ik bij Stuut en Bruin in Den Haag ledjes gevonden die daaraan voldoen.
Dat zijn zogenaamde "Flat Top Leds" die o.a. gemaakt worden door de firma Kingbright.
(typenummers:L-13GD(V1) = groenL-13HD(V1) = roodL-13ID(V2) = roodL-13YD(V1) = geel ).
Die passen precies in de gaten in de kap.
De volgende stap is: de ledjes op zo'n manier op een printje solderen, dat ze goed in de kap passen.
Op standaard-print blijken de leds op nagenoeg de juiste afstand te zitten.
De leds heb ik dus op twee printjes gesoldeerd: eerst de onderste vier (2x geel en 2 x rood).Daarna de topled in de loc gedaan, het printje over de pootjes geschoven en in de kap op de juiste afstand gesoldeerd.De draden zijn in boompjes bij elkaar gebonden en tegen de binnenkant van de kap vastgemaakt onder de koperdraad die beide pantografen verbindt.Bij het monteren van de kap bleek, dat de printjes maar net boven de draastellen zitten. Bij een volgende 1600 ga ik die printjes dus nog kleiner maken.
Het eindresultaat is hieronder te zien.
Bij het inschakelen van de verlichting (F0) gaan aan de voorkant de gele lampen (driepuntsverlichting)
l branden en aan de achterkant de rode lampen.

Als de rangeerstand wordt geactiveerd (F3), gaan alle lampen uit, met uitzondering van de de beide bovenste gele lampen.

Nu het allemaal werkt zoals ik dat bedacht had, realiseerde ik me, dat er nog een gewenste instelling is: als de loc voor een stam wagens staat, moeten de lichten aan de kant van die stam gedoofd zijn. Dat wordt mijn volgende project.

Naar bovenTreinen

Lenz V36 418

Roco 01 0525-4

Roco 2305Roco 1160

mBD 9013
Naar bovenProefbaan

Het eerste proefbaantje bestaat uit een ovaal met een passerspoor en een uithaalspoor.
Mijn proefbaantje is inmiddels uitgebreid getest met koploper en verschillende decoders en bezetmelders.Inmiddels ben ik begonnen om mijn draaischijf er op proef in te bouwen.

De draaischijf zit erin.Ik ga de draaischijf aansturen met de print van Kees Moerman.Ook die print en de benodigde decoder zijn gebouwd/geplaatst.
Het aansluiten is in volle gang.Naar bovenLinks

HCCModelbaanautmatisering (HCCM)

Koploper van Paul Haagsma

Intellibox

Roco nl

Viessmann

LDT

ESU

LenzNaar bovenLaatste aanpassing: 21.04.2006 12:13